Dobrodošli na naš blog, jer mama ZNA najbolje!
Mama ZNA!
  • Naslovnica
  • Škola
  • Djeca
  • Edukacija
  • Savjeti
Preplati se na Newsletter
Font ResizerAa
Mama ZNA!Mama ZNA!
  • Naslovnica
  • Škola
  • Djeca
  • Edukacija
  • Savjeti
Search
  • Naslovnica
  • Škola
  • Djeca
  • Edukacija
  • Savjeti
Follow US
Mama ZNA! > Blog > Edukacija > Puca vam orehnjača? Evo 5 najčešćih razloga zašto se to događa
EdukacijaSavjeti

Puca vam orehnjača? Evo 5 najčešćih razloga zašto se to događa

Ivana N
Autor Ivana N
Objavljeno 25/08/2024
Podijeli
Tablica Sadržaja
Najčešći razlozi zašto puca orehnjačaPregusto tijesto koje se teško razvlačiNepravilno nanošenje nadjeva (prevelika količina ili neravnomjerno raspoređen)Previsoka temperatura pečenjaNaglo hlađenje nakon pečenjaNepravilno rezanje orehnjače dok je još vrućaKako pravilno razvaljati tijesto za orehnjaču?Savjeti za pripremu nadjeva od oraha

Orehnjača je omiljeni tradicionalni kolač u mnogim hrvatskim domovima. Nažalost, često se događa da tijekom pečenja kora popuca.

Najčešći razlozi za pucanje orehnjače su pretanko razvaljano tijesto, previsoka temperatura pećnice i previše nadjeva.

Ostali uzroci mogu biti nedovoljno miješanje tijesta ili prevelika količina tekućine u nadjevu. Pravilna priprema i pažljivo praćenje recepta ključni su za savršenu orehnjaču bez pukotina. Kako izbjeći ove zamke i ispeći savršenu orehnjaču koja će oduševiti vaše goste?

Najčešći razlozi zašto puca orehnjača

Savršena orehnjača je san svakog kuhara, ali ponekad se dogodi da pukne tijekom pečenja.

To može biti frustrirajuće, ali postoje načini da se to izbjegne. Razumijevanje uzroka pomoći će vam da stvorite savršenu orehnjaču svaki put.

Pregusto tijesto koje se teško razvlači

Tijesto za orehnjaču treba biti mekano i elastično. Ako je pregusto, teško će se razvući i vjerojatno će puknuti tijekom pečenja. Važno je pratiti recept i dodavati tekućinu postepeno.

Tijesto ne smije biti ni premekano ni pretvrdo. Dobro tijesto lako se razvlači i ne lijepi se za ruke. Ako primijetite da je tijesto pregusto, dodajte malo mlijeka ili jogurta.

Pazite da ne pretjerate s brašnom jer to može dovesti do suhog i tvrdog tijesta.

Nepravilno nanošenje nadjeva (prevelika količina ili neravnomjerno raspoređen)

Nadjev je srce orehnjače, ali s njim treba biti oprezan. Prevelika količina nadjeva može uzrokovati pucanje tijesta tijekom pečenja.

Nadjev treba biti ravnomjerno raspoređen po cijeloj površini tijesta, bez gomilanja na jednom mjestu.

Ostavite mali rub bez nadjeva kako biste lakše zarolali tijesto. Ako je nadjev previše vlažan, može oslabiti strukturu tijesta. Dodajte malo prezli ili mljevenih oraha ako je nadjev previše mokar.

Previsoka temperatura pečenja

Orehnjača se najbolje peče na umjerenoj temperaturi. Previsoka temperatura može uzrokovati brzo pečenje vanjskog dijela, dok unutrašnjost ostaje sirova.

To stvara napetost koja dovodi do pucanja. Idealna temperatura je oko 180°C. Pecite orehnjaču u sredini pećnice i koristite termometar da biste bili sigurni da je temperatura točna.

Ako primijetite da se orehnjača prebrzo peče izvana, smanjite temperaturu i pokrijte je aluminijskom folijom.

Naglo hlađenje nakon pečenja

Nakon što izvadite orehnjaču iz pećnice, nemojte je odmah staviti na hladno mjesto. Nagli pad temperature može uzrokovati pucanje.

Umjesto toga, ostavite je da se polako hladi na sobnoj temperaturi. Pokrijte je čistom kuhinjskom krpom da biste spriječili stvaranje kore.

Ovo će pomoći da vlaga ostane unutar orehnjače i spriječiti pucanje. Tek kad se potpuno ohladi, možete je prekriti plastičnom folijom ili spremiti u kutiju.

Nepravilno rezanje orehnjače dok je još vruća

Strpljenje je ključno kada je riječ o orehnjači. Rezanje dok je još vruća može uzrokovati da se tijesto zgužva i pukne.

Pričekajte da se potpuno ohladi prije rezanja. Koristite oštar nož i režite nježno, bez pritiskanja. Ako želite toplu orehnjaču, možete je kratko zagrijati u pećnici prije posluživanja.

Tako ćete izbjeći pucanje i uživati u savršenom komadu. Rezanje hladne orehnjače također će vam omogućiti da vidite lijepe slojeve tijesta i nadjeva.

Kako pravilno razvaljati tijesto za orehnjaču?

Razvaljavanje tijesta za orehnjaču ključan je korak u pripremi ovog ukusnog kolača. Prvo, važno je da tijesto bude dobro odmoreno i na sobnoj temperaturi prije nego što ga počnete razvaljati. Uzmite valjak za tijesto i pobrašnite radnu površinu.

Počnite nježno pritiskati tijesto valjkom, krećući se od sredine prema rubovima. Ravnomjerni pritisak je ključan za postizanje jednake debljine. Tijesto bi trebalo biti tanko, ali ne toliko da se lako kida.

Tijekom razvlačenja, povremeno okrećite tijesto kako biste osigurali da se ne lijepi za površinu. Ako postane ljepljivo, lagano pobrašnite. Pazite da ne pretjerate s brašnom jer to može učiniti tijesto suhim.

Cilj je dobiti pravokutni oblik, otprilike 1 cm debljine. Rubovi ne moraju biti savršeno ravni, ali nastojte održati općenito pravokutni oblik. To će olakšati ravnomjerno raspoređivanje nadjeva i rolanje.

Kad ste zadovoljni oblikom i debljinom, nježno podignite rubove tijesta kako biste provjerili da se nije zalijepilo. Sad je vaše tijesto spremno za nadjev i oblikovanje u ukusnu orehnjaču!

Savjeti za pripremu nadjeva od oraha

Priprema ukusnog nadjeva od oraha ključ je savršene orehnjače. Za početak, mljevene orahe treba pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim se smjesa prelije vrućim mlijekom i dobro promiješa. Ovo pomaže da se okusi bolje povežu.

Nakon što se nadjev ohladi, vrijeme je za dodatke. Malo ruma dat će posebnu aromu, a naribana limunova korica svježinu. Neki vole dodati i cimet za topliju notu. Važno je da nadjev ne bude previše suh ni previše mokar.

Za bogatiji okus, neki recepti predlažu dodavanje grožđica. One će dati dodatnu slatkoću i teksturu. Ako se koriste, dobro ih je namočiti u rum prije dodavanja u smjesu.

Količina šećera može se prilagoditi prema ukusu. Neki vole slađi nadjev, dok drugi preferiraju da okus oraha bude dominantniji. Eksperimentiranje s omjerima može dovesti do savršene kombinacije za svačiji ukus.

Konzistencija nadjeva je važna. Treba biti dovoljno gust da se ne razlijeva, ali i dovoljno mekan da se lako razmaže po tijestu. Ako je presuho, može se dodati još malo mlijeka. Ako je prevlažno, dodatak još mljevenih oraha će pomoći.

Podijeli članak
Facebook Email Copy Link Print
Ivana N
AutorIvana N
Follow:
Ivana je majka troje djece koja je pokrenula blog kako bi dijelila savjete i iskustva s ostalim majkama i roditeljima. Inspirirana svakodnevnim izazovima i radostima roditeljstva, njen blog "Mama ZNA!" postao je mjesto gdje roditelji mogu pronaći korisne informacije, podršku i inspiraciju. Slogan bloga "Mama ZNA!" odražava Ivanin cilj da pomogne drugim roditeljima kroz savjete koji dolaze iz srca i vlastitog iskustva.
Posljednji članak Najbolji poklon za razrednicu koji će je oduševiti – 7 ideja
Sljedeći članak Najbolje pelene za bebe – Top 5 izbora u 2024. godini
Ostavi komentar

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični sadržaj

Kako odabrati savršenu perilicu rublja? – Profesionalni savjeti
11/07/2025
Uklještenje živca u leđima: Koliko traje potpuni oporavak?
04/07/2025
Koliko traje oporavak psa nakon kastracije? [Potpuni vodič]
03/07/2025
Rivotril nuspojave – 7 skrivenih rizika koje morate znati
03/07/2025

Trebate igračke?

Didaktičke igračke - Liber Media

Vjerojatno će vam se svidjeti

Savjeti

Kako kupovati sa Temua? – Jednostavan kompletan vodič (2024)

08/09/2024
EdukacijaSavjeti

Najraniji simptomi trudnoće i stvarna iskustva – 5 najčešćih znakova

01/08/2024
DjecaSavjeti

Najbolje guralice za bebe – 7 zabavnih opcija za vaše mališane

10/08/2024
DjecaSavjeti

Spavanje novorođenčeta – Detaljni vodič za nove roditelje

16/08/2024

Želite primati ekskluzivne popuste? Prijavite se na naš newsletter!

Web by Oseka Media

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?